Friday, 26 October 2012

lombu neves bebenor..!!

                 ~Assalamu'alaikum~

Selamat Eidul Adha... selamat menyambut hari raya korban..hari raya haji....

memandang masih di dalam mood kesedihan..huwaaa..akibat tak dapat balik kampung beraya bersama keluarga tersayang... tersadailah diri ini di bumi unisza..yang sunyi lagi lengang...

memang macam tak caya je..siyes..memang kosong dan lopong.. mana semua orang yang suka duduk kat student hall sampai tengah malam tue.. mana semua orang yang suka duduk kat cafe baru tengok tv.. mana semua orang yang suka duduk kat library berborak kosong..hehe..bukan baca buku ke kalau datang maktabah??? hahaha..

pepagi lagi.. aku bangun bersedia untuk menyambut hari raya.. walaupun tidak dengan berbaju baharu..raya tetap raya!!!... dengan mandi sunat hari raya..berbedak sikit..colet lip ice sikit.. hah..done untuk berjalan kaki jogging ke masjid unisza yang tersergam indah nun sana...


cantikan masjid unisza..


 jenuh jugak la nak sampai..maklumlah, dengan berbekalkan kaki yang tidak berapa panjang nie.. aku pun langkah dengan seadanya..huhu..namun masih ikhlas..ewah!!!



setibanya aku di perkarangan masjid..subhanallah..ramai sangat orang.. mak budak..ayah budak.. budak-budak.. dan tidak dilupakan kami pelajar budak..haks..ada ke?

then, teruslah kami berdua (dengan adikku Syifaa Tasnim yang setia menanti aku berjalan lembap..hehe..).. mengambil tempat yang kosong..duduk terus pakai telekung.. badan pulak macam dah basah berpeluh..euww.. takpe.. ganti untuk sudah beberapa minggu tak riadhah..haha..

sambil pak imam dok bertakbir..kami pun buat solat sunat tahiyatul masjid 2 rakaat dulu.. macam tenang je rasanya.. dah lama tak solat dekat masjid reramai... sebab selalu solat dekat surau toriq tue je..jemaah muslimat pun tak berapa nak memberangsangkan..>insya Allah, lain kali mesti ramai punya..azam lepas raya kot!<

###

aku di Jordan kah?haha.. dengar khutbah yang berdialek ganu.. membuatkan diri ini sedikit terpinga-pinga dengan senyum kambing.. haha..duduk mesia pun tak paham khutbah..ngarut je!!

tapi khutbah best..cerita pasal anak yang hebat dan soleh..mestilah berasal daripada ibu bapa yang hebat.. wah..kenmain lagi..

###

seterusnya, kami meneruskan our journey ke tempat di mana ada reramai orang..yang sibuk pegang mende berwarna putih yang diberi nama polisterin..hahaha..itu maknanya..tempat ada makan-makan la..

mana taknye.. cafe sume tutup kot..tersangatlah kelaparan..dan kedahagaan melanda..kesian..kesian.. apalagi, kami pun jalan ke arah khemah tu sambil senyum-senyum..dengan pantas tangan menyambar polisterin..huhu..tiba-tiba, mataku yang galak ini.. ternampak something yang menjadi idaman ku tatkala term 'raya' tiba...KETUPAT DAUN PALAS...!!!

###

" kak Ana..cepat..lombu dah tumbang!!!"... hah..hah..hah..nak tengok..tapi ketupat ada lagi  nie..kejap... 

###

kengkawan, nak tahu berapa lombu kat mesejid ni.. 12 ekor kaki tangan kepala tanduk..banyak kan.. terkejut kiteorang.. pengalaman yang tak dapat kiteorang lupakan..lembu yang sihat.. terkebil-kebil biji mata tengok member sebelah kena sembelih..huwaa..."redha je la..lepas ni aku!!!" kata si lembu no 4...



" eh! neves pulak aku..."



no 3 dah tumbang..siap ada sore gelupur lagi..



eh..mana lembu...

pastikan urat marih dan urat halkum putus okei..

 haha...itu hanya sebahagian lembu...so, selamat kita menghayati erti pengorbanan yang sebenar.. 

ikhlaskan segala pengorbanan yang telah kita lakukan..moga ada ganjaran daripada Allah yang Maha PEMURAH.... jangan kedekut untuk berkorban.. hanya untuk Islam.. wang..tenaga..masa..segalanya...

sekian..terima kasih sebab sudi meluangkan masa untuk baca entry tak seberapa nak comei nie..


No comments:

Post a Comment