Thursday, 28 November 2013

malaysian legal system!

                              * Assalamu'alaikum semua!*


lama dah rasanya aku tak menumpahkan omelan di blog yang teramat sweet muit ini...apa khabar sahabat yang sweet semua.. ada sihat? iman baik ka?

 nak tulis apa heh????

meh dengor nie..

kebetulan esok aku ada test untuk subjek killer miller.. cuba korang teka ape ke mende nama subjek tu.... 

memang salah! (dengar jawapan korang guna gerak hati)

jawapannya..........adalah......








" MALAYSIAN LEGAL SYSTEM!!" (BEST SANGAT!) eh, dalam bracket ker tu...

memang subjek ini, subjek elektif.. tapi elektif  paksaan.... sebab wajib untuk pelajar Syariah amek.. hal ini kerana ia berkaitan dengan undang-undang Malaysia... la, kata student syariah!

dengan bukunya berbahasa omputih.. amatlah mencabar kewibawaan bahasaku... 

di unisza ni, pelajar FKI amat terkenal dengan kelemahan penggunaan bahasa omputih.. tapi mungkin ramai jugak yang terer.. aku tengok waqi' (realiti dalam kelasku) [tapi selemah kami ni pung, tetap survive untuk pandai speaking tau!]... macam itik ngan lembu new zealand cakap.... 

pada suatu hari,


miss baizura         : why you just sit on that chair?

rais (ketua) kelas : i don't want because ada bulu cat!

[hambek ko tunggang terbalik speaking!] 



berbalik kepada subjek kesayangn ku ini... *sengih kerang*


subjek ni ada kaitan sikit dengan hal ehwal sejarah form 4 dan undang-undang malaysia.. aku belajar apa bidang tugas yang dipertuan agong, macam mana lantik perdana menteri, apa itu legislatif.. apa itu executive... lagi ape eh? memang poning pale den dibuatnya...

senang cite....perlembagaan persekutuan dalam kepala ar..huhu.. riyak sangat tu!

tapi....

kami belajar perlembagaan guna english; memang superb la federal constitution!.... hah, terbelit ko nak taip....

apa2 pung, harapnya kami sekelas tenang untuk jawab esok dan allah permudahkan dalam jari-jemari menulis... ameen...










No comments:

Post a Comment