Thursday, 19 October 2017

FESTIVAL BELIAWANIS NASIONAL 2017

Assalamualaikum. Hari ini hari Khamis. Lagi sehari saja lagi program belia wanita Islam (beliawanis) akan berlangsung. Program ini merupakan program perdana 2 tahun sekali. Program anjuran Beliawanis PEMBINA ini mensasarkan kaum wanita dan siswi untuk hadir dan beraktiviti.

Bukan hanya duduk mendengar menadah telinga, tapi bergerak menggerakkan badan dan minda juga. Platform terbesar untuk mencari kenalan baharu dan bertukar pandangan. Seronoknya!Tema tahun ini yang diketengahkan ialah CANTIK dan SIHAT!

Menarik bukan? Kan semua orang mahu cantik. Make up sana sini. Beli foundation pelbagai produk. Beli shawl berbakul-bakul. Semuanya niat untuk kelihatan cantik, cun, anggun dan menarik. Tidak salah pun, yang penting tidak tabaruj dan berlebihan dalam berhias. Takut tersilap niat pula. 

Kalau awak semua perhatikan, sekarang kan tengah trend hiking. Panjat bukit sana. Panjat gunung sini. Ada kumpulan sampai luar negara dia pergi semata minat panjat memanjat ini. 

Selain untuk merapatkan ukhuwwah dan meluangkan masa lapang bersama kenalan, orang ramai hiking mesti sebab untuk sihat dan fit kan. Kan otak yang cerdas lahir daripada badan yang cergas.

Coach Aizat akan lead senamrobik kita. 


Dua item ini sangat penting dalam kehidupan. Cantik penting. Sihat lebih-lebih lagi penting. Salah satu tiada, cacatlah sosok seseorang itu. Bagaimana mahu keluar berdakwah atau bekerja, jika badan tidak sihat? Bagaimana mahu yakin berkomunikasi jika kita tidak kelihatan kemas dan cantik kan?

Cantik itu subjektif. Lain orang lain pandangannya tentang cantik. Tiada salah dan tiada yang betul.

Saya sendiri teruja untuk pergi Sabtu ini. Pelbagai aktiviti menarik dan jualan pasti mencairkan hati. Kena bawa duit berkepok siap-siap ini. Mohon tebal cepat wahai dompet. Hihih.

Buat pengetahuan semua, saya dan seorang rakan penulis, Zulaihah Karim akan berkolaborasi untuk buka satu reruai (booth) jualan di sana nanti. Tengah fikir konsep apa kami mahu bawa. Kami akan jual buku daripada 6 orang penulis dan seorang penjual shawl. 

Ada Tuan Najmi yang terkenal dengan siri Head With Serban. Ada Opah Gangnam, Cikpuan Zulaihah. Ada cikpuan Ukhti Mawar yang cute mak kepada kak Long dan kak Ngah. Ada juga Ainul Farihah yang stylo novelis muda. Ada Nohara al-Ramadani penulis terbit sendiri dengan antologi cerpen tarbiahnya. Dan tidak ketinggalan ada Tuan Lukman al-Hakim speaker hebat ISMA.  

Tazzabarrr!

Apa aktiviti yang ada? Banyakkk sangatt lahh. 

Ada senamrobik bersama Coach Aizat. Ada teater Ibu Partiwi, lakonan beliawanis PEMBINA sendiri. Ada forum juga. Ada pertandingan Gema Beliawanis. Ada bicara beliawanis. Ada jualan pelbagai jenis barangan. Rawatan spa pun ada juga. Ada ada ada...

Makanan? Usah risau. Ada juga di sana. Konfem tak kebulur punya. 

Jumpa di sana ya! 

Jangan lupa beli kak Long Basikal Karat dan kak Ngah biru Cakap Biar Serupa Bikin di reruai B19!


No comments:

Post a Comment