Thursday, 18 January 2018

6 Makanan Punca Jerawat Timbul Di Muka

Assalamualaikum pembaca. Tahukah anda ada beberapa jenis diet pemakanan anda sehari-hari, yang boleh menyumbang kepada pembiakan jerawat dengan lebih meriah dan berkeluarga beranak-pinak. 


jerawat, radang kulit muka, parut jerawatMari kita semak bersama-sama adakah 6 makanan dan minuman di bawah ini merupakan makanan feveret anda. Jom!  1. Gula putih. Tingkatkan produksi insulin sehingga produksi sebum menyumbatkan hujung-hujung pori.
  2. Produk tenusu seperti susu dan keju. Produk tinggi kalsium ini perlu dikawal kekerapannya. Susu boleh mengganggu-gugat kestabilan hormon. 
  3. Minuman berkafein dan berkarbonat. Adrenalin merembeskan hormon stress dan boleh ganggu tidur anda. Tidur yang tidak cukup akan menggalakkan pertumbuhan jerawat. Perlu diketahui ialah tubuh manusia memerlukan hanya sejumlah tertentu glukosa agar berfungsi dengan baik. Sekiranya kamu makan karbohidrat lebih daripada yang apa diperlukan oleh tubuh, maka masalah kesihatan seperti diabetes dan jerawat boleh berlaku. 
  4. Makanan segera, ringan dan bertin. Kita memang tidak digalakkan untuk makan makanan yang telah diproses dengan kerap. 
  5. Alkohol.
  6. Makanan bergoreng. Minyak yang sukar dicerna akan menyebabkan kandungan gula meningkat dalam darah dan menghasilkan jerawat, bukan kulit baharu. 
Itu dia 6 jenis makanan ini amat merbahaya untuk para wanita yang mahu bebas jerawat dan mengimpikan kulit wajah yang bersih.

Anda boleh baca di sini untuk maklumat tambahan tentang musuh utama kita.  


Nur Farhana Zali
Ukhti Mawar
Agen Mary Jardin Melaka
011-37182246

No comments:

Post a Comment