Sunday, 21 January 2018

Pengalaman Sertai Seminar Marketing X Anjuran Funnel Evo.

Assalamualaikum semua. Terima kasih sebab sudi singgah merehatkan mata anda di page ini. Hari ini Fana nak story sedikit tentang Seminar Marketing X yang Fana join pada Sabtu lepas. Sudah seminggu berlalu, tapi baru nak buat entry kan. Hihihi.





Buat pengetahuan semua, Seminar Marketing X ini telah disponsor oleh HQ Mary Jardin untuk 100 agen yang mendaftar awal. Masa Fana baca memo tentang sponsor ini, Fana rasa macam mahu menangis saja. 

Sebenarnya memang tengah down juga sebab dalam vision board memang sudah letak untuk join IMKK Mac nanti. Tapi disebabkan ada program tarbiah yang lebih awla (utama), Fana batalkan hasrat, padahal hampir-hampir transfer duit yuran juga. Yang IMKK pun pergi atas tiket agen MJ. Baik kan Dr Maryam.  

Sebab itu sampai mahu menangis bila iklan Seminar Marketing X ini keluar. Rasa macam Allah swt bantu beri jalan yang lain untuk kaut ilmu dan pengalaman. Tambahan lagi, memang Sabtu tersebut tiada apa-apa program. Ya Allah, syukur sangat! Terima kasih Allah yang Maha Pemurah. 

Nampak tak? Satu hilang, ada benda yang datang ganti yang hilang itu. Allah itu sentiasa adil pada hamba-Nya. Usah risau dan bersangka buruk. Positif sentiasa tau kawan-kawan. 

Mengikut perancangan sebenarnya memang Fana akan pergi seorang ke Ara Damansara itu. Sebab tiada agen MJ dari Melaka yang join sama. Dengan kereta punya stereng tak berapa elok, batang apa entah dekat bawah bahagian tayar kanan pun tak betul, duk serabutlah hari Khamis itu cakap nak pinjam kereta pak cik Fana. 

Tetiba baba cakap kereta tu boleh pakai sebenarnya. Tapi jalan pelan-pelan lah. Tapi kalau dapat betulkan batang apa entah tu, lagi best dan smooth perjalanan. Kalau pelan-pelan jalan, bila nak sampai. Hahaha. 

Tup tup, baba telefon pomen kata suruh cari barang cepat, sebab Fana nak guna kereta untuk ke KL Sabtu ini. Pastu hantarlah kereta ke rumah pomen. Pejam celik, makan tidur, pomen cakap kereta tak boleh siap, barang tak sampai lagi. Huhuhu. Padahal dia kata barang sudah ada. Kuikuikui. Sungguh ku tak mengertii. 

Tapi kesian juga kat pomen itu. Sebab dia kalut dengan baby dia yang baru keluar tu kena buat pembedahan. Baby tiada lubang dubur. Kesian sangat kan. 

Pastu Jumaat malam itu juga kami ambil kereta. Kiranya tak bikin apa-apa lah. Macam mana hantar macam itulah ambil semula. Malam itu juga Fana kalut print segala maklumat entah peta, tempat parking dan sebagainya. Punyalah takut kan. Tempat baharu lah katakan. 

Baba siap carikan waze siap-siap Evolve Concept Mall itu. Sekali bangun tidurr esokkkk. 


"Dah bangun. Baba kau dah cuti. Nanti pergi sekali."

Dengan selamba mama cakap kat pintu bilik. Jam 4:30 tengah terkulat-kulat tak berapa nak faham sangat butir bicara apa tu. 

Eh, kenapa cuti pula?  

Dah lah bangun cepat. Banyak tanya pula. Hahaha. Pepagi sudah kena marah tau. Begitulah keluarga kecil Fana. Nampak macam marah marah kasar, tapi sebenarnya lembut saja tu. Melaka kan. 

Rupanya masa Fana sudah tidur malam tadi, mereka berdua diskus kot. Tu yang baba ambil keputusan cuti terus. Mama memang dok risau sangat sampai nak ikut. Nak tahu sebab apa?

Sebabbbb Fana suka terlelap kalau memandu pagii. 

Okaylah! Alhamdulillah setelah sampai di tempat program, Fana terus masuk dengan yakinnya. Siap berbaju sejuk tau. Musim sejuk kan waktu itu. 

Sekali nampak kak Ezza Almi. Fana pun kejar kak Ezza dan ikut beliau macam tour guide. Hahaha. 

 Bila ada orang tanya best ke Seminar Marketing X ini?

Awak rasa apa jawapan Fana.

Gila tak best. Punya jauh dan jihad Fana dan keluarga nak datang. Fana nak cakap seminar ini tak best? Memang ego betul Fana kalau macam itu. 

Masuk saja dewan. Memang rasa semacam saja tau. Dewan gelap, tapi atas pentas ada lampu macam konsert tu. Wah!!! Memang pertama kali Fana pergi program macam ini. Rusa masuk kampung lah. 


Lain machiamm kan?


Awal-awal program Tuan Fahdi ajak para peserta sama-sama baca doa Dhuha. Ambil berkat. Aha! Permulaan yang baik. Sudah tentu isi program ini baik dan diberkati insya-Allah. 


Allah sebagai PARTNER dan CEO saya!

Awal-awal juga, Tuan Fahdi sudah cerita tentang kuasa istighfar. Beliau dulu berguru dengan Ustaz Fathuri yang tulis buku Mudahnya Menjemput Rezeki yang bestseller tahun lepas itu. 

Antara yang kami belajar dalam Seminar Marketing X tempoh hari ialah macam mana nak conquer integrated marketing. Kita sudah tak boleh untuk fokus menjual di fesbuk saja. Tahun ini 2018 kena kuasai semua channel dalam alam maya. 

Kalau kita sebut tentang INTEGRATED MARKETING, kita perlu bayangkan dengan jelas apa itemnya.

Marketing X itu ialah channel marketing, tumpang ombak, web dan personal branding

Makanya di sini, anda yang online seller ini mesti sedar bahawa bukan fesbuk saja tempat menjual. Ada lagi instagram, youtube, google search. 

Dan sangat ditekankan untuk ada web bisnes sendiri. Fuh! Memang berasap lah. 

Paling kerap perkataan yang keluar ialah KUMPUL DATABASE, KUMPUL DATABASE. 

Lepas buat apa-apa marketing pun, jangan lupa kumpul database pelanggan dan prospek kita. Itu nadi bisnes kita akan sustain lama. 


Rezeki itu tak lambat tak cepat, rezeki tak salah alamat.
Susah-susahkan diri, tinggalkan apa yang Allah benci, nescaya mudah-mudahan saja Allah kabulkan hajat di hati. 

Best kan ayat Tuan Fahdi. Meresap sungguh. 

******

Sesi petang pula Puan Dila cerita tentang dua R. Rahim dan Rahman. Memang membuka minda sungguh. 

Dengan pesona Puan Dila yang lembut itu. Sejuk saja hati mendengar dan memandang. Cewah!

*****

Malam pula kami belajar tentang Youtube dan blog/website. 
Banyak benda baru Fana belajar. Alhamdulillah. Tapi yang asas sajalah. Nak belajar details kena masuk dalam Funnel Hacker. One day Fana akan join insya Allah. 

Terima kasih Dr Maryam, terima kasih Mary Jardin, terima mama baba dan terima kasih Allah yang Maha Penyayang.

Terima kasih anda yang sudi baca sampai habis. uhuk! Terharu tau.  


Bersama suries di Marketing X



No comments:

Post a Comment